Mijn Fieqes

Verlies van plek

Hoe het weggaan van je (kind)plek kan leiden tot verloren levenslust

 

Het was een fijn gezin, maar er waren wel grensoverschrijdingen geweest. En waar ze het meeste moeite mee had, was dat geen van haar broers of zussen dit bespreekbaar maakten. Liever schoven zij het, zoals het hen ook voorgeleefd was onder het vloerkleed.

“Of ze er niet moe van werd”, vroeg mijn collega-trainer: “Je vader zo aan de schandpaal te moeten nagelen. Kost wat kost, dat wat niet klopt aan het licht brengen”?

Verschrikt en enigszins beschaamd realiseerde ik me dat dit ook een vraag aan mij zou kunnen zijn, die ik met ja zou moeten beantwoorden. Tenslotte had ik zelf net al een paar jaar een strijd voor gerechtigheid gevoerd.

In mijn geval ging het om een spirituele leraar. Die ik veel te lang op een voetstuk had geplaatst. Ervan uitgaande dat deze persoon toch vooral “ love,peace and hapiness” zou zijn en zijn schaduwkanten inmiddels wel in de ogen had gekeken. Helaas bleek dat ijdele hoop en leerde ik wat schijnheiligheid is vanuit eigen ervaring kennen.

En zo kwam ik een dynamiek terecht waarin ik de andere veel te groot maakte, teveel macht daarmee uit handen gaf en mijzelf onnodig klein en onmachtig maakte. Een dynamiek die ik herken uit mijn systeem van herkomst. En soms zelf intergenerationeel kan worden doorgegeven.

 

Overdracht
Helaas hebben lang niet alle leraren, werkgevers, coaches en andere hulpverleners zicht op hun eigen overdrachtspatronen of zijn zij zich bewust van overdrachtsfenomenen. En helaas zijn er voorbeelden te over waarbij het ego met hen aan de haal gaat en waarbij macht corrumpeert.

Toen ik uiteindelijk de moed had om uit deze giftige dynamiek te stappen en autonomie en daarmee leiderschap te nemen, voelde ik mij ook tot op het bot toe uitgekleed en beschaamd. Door het vertrouwen wat ik hem ten onrechte had geschonken zat ik niet alleen financieel maar ook emotioneel en mentaal volledig aan de grond.  Dus de strijd die iemand voert tegen personen die ten onrechte misbruik hebben gemaakt van hun macht komt mij bekend voor. En dat ik, net zoals ook duidelijk werd uit deze opstelling, niet kon rusten totdat zo iemand aan de schandpaal zou hangen.

Alleen is het levenslust, of beter gezegd, niet geleefde levenslust die je daarmee verliest. Want er blijft ook iets in de schaduw. En dat is, “het naar binnen keren” en het nemen van je eigen pijn, je eigen gemis. In het (ver)oordelen en de strijd aangaan met de ander, leggen we vaak boosheid over ons eigen verdriet heen en dan stolt er iets.

 

Familieopstelling
Toen ze in een opstelling tegenover haar vader stond en iemand had kunnen opstellen voor het gemis en de pijn van haar vader (hij was soldaat geweest in de tweede wereldoorlog en was “makkers in de strijd verloren”) kwam er meer ruimte.
Ze begon zich minder te identificeren met het kleine meisje wat, op een onbewuste laag, het zonnetje in huis was geweest zodat haar vader niet zijn pijn en zwaarmoedigheid had hoeven voelen maar was daarmee ook een deel van haarzelf kwijt geraakt.

Ze was van haar plek gegaan, om voor haar vader te zorgen en in systemische werken en opstellingen wordt deze plekverwisseling niet alleen zichtbaar maar ook voelbaar. We raken daarbij uit de stroom en kracht van ons eigen leven en verliezen vaak ook iets van onze levenslust.

 

Systemisch werken is een manier om fenomenologisch (wat wil zeggen voorbij de woorden) maar op een meer energetische laag te kijken waar het stagneert. Waar in de onderstroom dynamieken uit balans zijn geraakt en waar mensen misschien van hun plek zijn gegaan.

Dit kan bijvoorbeeld zichtbaar worden door (familie) opstellingen.

 

Herken jij ook dat je niet volop kunt genieten, dat je levenslust of levensenergie soms wat op een laag pitje lijkt te staan? Of heb je een ander vraagstuk wat je graag zou willen onderzoeken?

 

Zaterdag 9 december geef ik in Eindhoven een workshop kennismaken met systemische werken en familieopstellingen. Op een veilige en vertrouwde manier laat ik je kennismaken met deze inzicht gevende methode waardoor jij weer nieuwe stappen kunt zetten.